Kunstnere giver verdensmålene vinger

vinger

Kunstnere giver verdensmålene vinger

MUNDU lancerer en ny kampagne for verdensmålene ”Wings for Change” på VIA University College, campus N. Kom og vær med til at fortælle andre, hvordan du er en verdensmåls-engel! Den 1. december kan du se, hvordan to kunstnere fra Danmark og Burkina Faso gennem smukke kunstværker giver verdensmålene vinger. Tag et billede af dig selv foran vingerne og del dem på de sociale medier. Husk en beskrivelse af, hvordan du er med til at gøre verden mere bæredygtig. Du kan også lære mere om verdensmålene og få inspiration af andre til, hvordan du kan gøre endnu mere.

Kunsten bliver til

Kunstner og teatermaler, Liva Hinnerfeldt, vil male et sæt vinger gennem en dynamisk fremstillingsproces. Samtidig vil MUNDU vise optagelser fra Ouagadougou i Burkina Faso, hvor streetart-kunstneren Manoos har fortolket sit eget sæt vinger. Eventet strækker sig over hele dagen, og besøgende er velkomne til at komme og gå. Det danske kunstværk bliver stående på VIAUC campus N resten af ugen. Alle kan tage billeder med vingerne, poste dem på sociale medier under en række hashtags og dele beskrivelser af, hvordan de bidrager til en bæredygtig udvikling.

En søndag i Ouagadougou

Manoos inviterede gæster til at se på, mens han producerede vingerne i Burkina Fasos hovedstad. Eventen skete søndag eftermiddag den 29.november. Her kan du se en lille film og fotos fra begivenheden (klik på billedet for at forstørre).

Jeg er en engel fordi … jeg altid tager cyklen!

Måske lytter du til podcasts om ligestilling? Måske deltager du i demonstrationer, er politisk aktiv og kæmper for demokratiet? Måske tager du altid cyklen? MUNDU opfordrer alle besøgende til at dele deres bæredygtige praksisser sammen med et billede af vingerne på de sociale medier. Resultatet vil være en samling af alt det, vi gør bedst. Og det vil være en guldgrube af inspiration og læring til, hvordan vi kan gøre endnu mere. Både besøgende i Danmark og Burkina Faso vil poste under de samme hashtags, og vi vil erfaringsudveksle på tværs af lande og kulturer.

Du kan selv gøre en del

Hvis verden skal nå over målstregen med verdensmålene, skal alle gøre en indsats: Både lande og regeringer, virksomheder, civilsamfundet og os selv som privatpersoner.

Først og fremmest skal alle kende til Verdensmålene. Hvis vi skal nå dem, skal så mange som muligt kende til målene, så alle kan gøre en indsats – og så kan vi holde verdens ledere op på det, som de har forpligtiget sig til.

I dag kender hele 77 % af danskerne til verdensmålene. Men vi skal have alle med. Derfor er det første og det vigtigste, som du selv kan gøre, at fortælle andre om målene. Diskutér dem over middagsbordet derhjemme eller i frokoststuen på arbejdet. Og så tænk over, hvordan du selv kan gå fra kendskab til handling.

Der findes flere lister med forslag til konkrete handlinger. FN har lavet sine egne forslag. De er oversat til dansk som 170 bidrag til at forandre vores verden. FN har også lavet en guide til den dovne aktivist. Her finder du forslag til, hvad du kan gøre fra din sofa, hjemme, udenfor og på jobbet. Forbrugerrådet Tænk har lavet en meget omfattende liste over, hvad du selv kan gøre for at støtte op om verdensmålene. Der findes også en guide til børn. Det er 2030-skolerne, som har produceret den i samarbejde med elever på Gug Skole.

Alt det praktiske

Lancering 1. december foran hovedindgangen på VIAUC campus N, Hedeager 2, 8200 Aarhus N. Vingerne er på stedet i en uge.
Liva begynder at male vinger fra klokken 8.00 og arbejder til cirka klokken 16.00.
Optagelser af streetart-maleren Manoos fra Burkina Faso vises i kantinen fra klokken 8.00 til 15.00.

♥ Brug #IamSDGs #SDGangel og #SDGbutterfly på de sociale medier.

Burkina Faso og verdensmålene

I Burkina Faso arbejder man især med disse mål:

  • Mål 4 – kvalitetsuddannelse – flere klasser er blevet oprettet på alle niveauer, skoler er blevet bygget og flere undervisere rekrutterede samt og flere børn får en grundskoleuddannelse.

  • Mål 8 – anstændige jobs og økonomisk vækst – økonomien er styrket således at flere kommer i arbejde og BNP pr. indbygger bliver forøget. Støtten til kvindelige lærlinge er styrket.

  • Mål 10 – mindske ulighed – vækstcentre er blevet oprettet og kvindelige iværksættere har modtaget økonomisk støtte.

  • Mål 13 – klimaindsats – tidlige varslingssystemer er blevet indført samt en national tilpasningsplan for klimaforandringer.

  • Mål 16 – retfærdighed og stærke institutioner – råd for at fremme social dialog, forsoning og national enhed er blevet nedsat. Dertil kommer øgede budgetter for at bekæmpe terrorisme.

  • Mål 17 – partnerskaber for handling – administrative procedurer er blevet styrket for at optimere ressourceforbruget.

(Kilde: FN’s platform for verdensmålene)

 

De sidste 4-5 år har der desværre været stor usikkerhed i landet. Al-Queda har huseret omkring grænserne til Niger og Mali og der har været flere store og små terrorhandlinger. Dette har betydet, at der er store problemer med internt fordrevne.

Burkina Faso rangerer som nummer 182 ud af 189 lande i den seneste Human Development Report fra FN. I Danmark er der flere organisationer, som samarbejder med organisationer i Burkina Faso for at skabe en bedre verden. Her er et par eksempler på danske organisationer.

Venskabsforeningen Danmark – Burkina Faso arbejder især med at oplyse og vejlede om landet til journalister, undervisere og studerende.

AMPO-Danmark samarbejder med AMPO i Ouagadougou, som støtter forældreløse børn via børnehjem, lægehjælp, uddannelse, håndværk og meget mere.

Red Børnene i Gorom-Gorom samarbejder med M’Balla Sukaabe, en forening af kvinder i det sydlige Sahelområde, som tager sig af forældreløse børn i lokalområdet.

Care Danmark sørger for, at de mange internt fordrevne i Burkina Faso får mad og andre basale behov dækket.

 

Læs mere

Læs mere om de to kunstnere Liva og Manoos her.

Læs mere om MUNDU og vores arbejde med verdensmålene her på bloggen. Blandt andet har vi sendt input til regeringen, deltaget i verdensmålsugen og afholdt et møde om den grønne omstilling.

På den officielle danske side om verdensmålene kan du læse alt om målene. Gå i dybden med delmålene, læse om hvordan Danmark implementerer, hvem der er vigtige aktører og du kan søge undervisningsmaterialer om målene på Verdenstimen.

♥ Hvor mange slaver skal der til for at opretholde din livsstil? Test dit forbrug på my slavery footprint.

♥ Hvor mange kloder skal der til for at opretholde din livsstil? Test dit økologiske fodaftryk her.

♥ Reparér dit stuff i stedet for at kyle det ud. Check repaircafeerne ud.

♥ Check verdens udvikling via animerede statistik-bobler på Gapminder.

♥ Stop madspild. Her er en liste over, hvad du selv kan gøre for at mindske madspild.

♥ Tøjproduktion har store konsekevenser for klimaet. Her finder du tips til et mere bæredygtigt forbrug.

 

CISU

 

 

 

Projektet er støttet af CISUs oplysningspulje og af Bridge 47.

Dette projekt er medfinansieret af Den Europæiske Union.

Der er lukket for kommentarer.