Verdensmål – skoleaktiviteter i festugen

vsf_2018

Tilmelding til skoleaktiviteter i Verdensspejl Festival 2018

Eleverne kommer på et spændende besøg på Verdensspejl Festival i Århus Festuge og stifter bekendtskab med FN’s 17 Verdensmål på en sjov og udfordrende måde. Eleverne møder flere gæstelærere, som på forskellig vis arbejder med elevernes forståelse af verdens situation. I forbindelse med besøget opnår eleverne større kendskab til hvilke problemer, vi alle skal være med til at løse via de 17 Verdensmål.

Alle detaljer er ikke på plads, så nedenstående kan blive udsat for ændringer.

Indskolingen

I fortællerrummet bliver der fortalt faktuelle gode historier fra forskellige lande i Sahel-området. Rummet er indrettet med fotoplakater på væggene, puder på gulvet, farvestrålende måtter og masser af genstande, som man godt må røre ved.

Nogle dage møder eleverne måske en gammel mand, som fortæller fabler, der gør eleverne klogere på livet. Eller det er en masai, som fortæller om, hvordan løver, køer og mennesker bor sammen. Andre dage er det måske en fortæller, som spiller og synger en sang om dyr og mennesker.

Via fortællinger og andre aktiviteter får eleverne en forståelse for, at livet ikke altid er helt nemt.

Mellemtrin

Eleverne skal igennem en rejse fra denne verden til en bedre verden i fremtiden, hvor flere mennesker har et godt liv. Alle går i skole, får nok at spise hver dag og lever i harmoni med naturen.

Undervejs skal eleverne løse forskellige opgaver med deres smartphones.

Måske møder de en glad fortæller fra Guinea eller Zimbabwe. Måske kan eleverne ikke placere de lyde, lugte eller smage, som er i rummet.

Når alle har været en tur igennem den bedre verden, taler vi om, hvordan vi kan skabe en bedre verden lige her og nu

Udskoling

a) Eleverne dyster om deres frokost i rollespillet Uretfærdig Middag. Her mærker eleverne den uretfærdige fordeling af verdens resurser på egen krop.

b) Det kribler i køleskabet.  Vi bliver flere og flere mennesker på jorden, og det betyder, at der skal produceres mere mad. Produktionen af især kød kræver meget plads og belaster miljøet. Derfor er det nødvendigt at tænke i nye baner – som fx at vi skal spise insekter – hvis der skal blive ved med at være mad nok til alle, og vi samtidig gerne vil værne om jordens ressourcer (kun tirsdag, onsdag og torsdag).

c) Workshop i FN’s 17 Verdensmål mod en bæredygtig udvikling.  Workshop om Verdensmålene og globale forhold. Via diskussioner og diverse holdningsøvelser skal eleverne reflektere over globale spørgsmål, deres egen position og handlemuligheder i forhold til Verdensmålene. Omdrejningspunktet er ulighed (kun onsdag).

Ungdomsuddannelser

Ghana Street Art. To kunstnere en fra Ghana og en fra Danmark taler om aktuelle politiske temaer med eleverne. Det kan handle om korruption, Kina i Afrika, Verdensmålene, naturen og meget andet. Derefter maler eleverne sammen med kunstnerne street art på store lærreder. De to kunstnere er Phuc Van Dang fra Danmark og Bright Tetteh Ackwerh fra Ghana (kun onsdag).

 

 

Konkurrence om Verdensmålene for alle

I forbindelse med Verdensspejl Festival 2018 udskriver U-huset en konkurrence. Konkurrencen skal vise mange forskellige måder at fortolke Verdensmålene på. Verdensmålene kan blive fortolket og visualiseret via globale eller lokale temaer, fortællinger og gode historier. Alle bidrag er velkomne: kollektive malerier, collager, installationer fremstillet af genbrugsmateriale, kreative fotomontager eller små film.

Elever som har deltaget i læringsaktiviteter under Verdensspejl Festival 2018, hvor de har fremstillet et værk kan deltage i konkurrencen med det. Konkurrencen bliver bredt tilbudt til alle skoler i Århus kommune. Det er ikke et krav at klassen har deltaget i aktiviteterne på Verdensspejl Festival 2018.

Konkurrencen bliver skudt i gang i uge 36 under Århus Festuge. Alle værker samles i en stor udstilling med reception et centralt sted i byen tre uger efter Verdensspejl Festival 2018.

Der vil blive nedsat en jury til at bedømme værkerne i hver enkelt kategori. Kategorierne vil blive aldersinddelt:

  • 0-9 år
  • 10-13 år
  • 14-16 år
  • Øvrige

Flere detaljer kommer i uge 33.

Her tilmelder du dig

Du kan tilmelde dig fra juni til midten af august 2018. Tilmelding foregår efter først-til-mølle-princippet. Tilmeldte får en mail i august med bekræftelse samt information om tid og sted for aktiviteten.

Du kan tilmelde dig ved at udfylde denne formular.