12 mænd fra Malawi

12 mænd fra Malawi

I marts 1966 ankom 12 unge mænd fra Malawi til Danmark, nærmere bestemt til Kolind. Den lille østjyske stationsby skulle de næste 18 måneder danne rammen om deres liv og en særligt tilrettelagt uddannelse inden for byggeri og landbrug ved Djurslands Specialarbejderskole. Formålet var, at de unge mænd skulle vende tilbage med ny viden og være med til at opbygge en specialarbejderskole i Malawi. MUNDU ønsker at lave en dokumentarfilm om dette – et af Danmarks allerførste bistandsprojekter.

Helt konkret vil vi producere en dokumentarfilm og en række foredrag. Filmen skal vises på TV2 Østjylland og foredragene bliver afholdt på skoler og gymnasier. Vi håber at kunne lancere filmen i sommeren 2020, hvor vi også vil afholde premiere i Kolind. Film og foredrag vil derefter blive taget med på turné rundt i landet i perioden august – december.

Danmarks første bistandsprojekt?

Formålet er, at fortælle historien om et af Danmarks første bistandsprojekter og om de mennesker hvis liv blev berørt af det. Derigennem ønsker vi at sætte den globale udviklingsbistand til debat. Samtidig er det historien om et forbilledligt folkeligt engagement i et udviklingsprojekt. De 12 mænd fra Malawi ankom i en tid, hvor det store udland stadig var ukendt for flertallet, og hvor duften af fremmede himmelstrøg vakte fascination fremfor frygt. Selv om de 12 mænd selvsagt stod noget ud i bybilledet, blev de ikke desto mindre en meget vellidt del af det, og beboerne kappedes om at invitere dem hjem til middag. Der er ingen tvivl om, at de 12 mænd efterlod et uudsletteligt indtryk på mange mennesker i Kolind og omegn. Men hvad tog mændene med sig tilbage? Hvilket indtryk efterlod Kolind og Danmark på dem og på Malawi? Og lykkedes den overordnede mission med en skole i Malawi?

Filmen er struktureret omkring fortællinger fra 9 af de 12 mænd fra Malawi – de sidste tre er desværre ikke blandt os længere. I filmen vil vi lade mændene selv komme til orde for at fortælle, hvad opholdet i Danmark fik af betydning for deres eget liv og for lokalsamfundet i Malawi. Filmen vil også give ordet til borgere i Kolind og omegn, som var i kontakt med de unge mænd fra Malawi under deres ophold i 1966-67.

Økonomi

Vi har allerede indsamlet lidt over 300.000 kroner til projektet, både fra Danidas Oplysningsbevilling og fra CISUs Oplysningsbevilling. Desværre er vi stadig ikke helt i mål. Derfor har vi startet en crowdfunding på Boomerang, hvor vi håber på at kunne indsamle de 25.000 kroner, vi stadig mangler for at gøre projektet til virkelighed. Vi håber meget at du eller din virksomhed vil støtte vores arbejde og hjælpe os med at nå i mål.

Støt filmen på Boomerang.

Hvis du er interesseret i at få os på besøg med filmen og et foredrag i efteråret 2020, så skriv til os.

Skriv en kommentarer

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Name*

Email

Website

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.