Lær om racisme

Brisbane demo racisme

Lær om racisme

Når man tilhører majoriteten indenfor hudfarver, så har man det privilegium, at man kan lære om racisme uden, at man skal mærke det på egen krop, som mange af vores medborgere desværre må.

Tips til din undervisning

En forebyggende undervisning skal ikke kun være ikke-racistisk. Den skal være aktivt anti-racistisk. Det er ikke kun holdninger, som skal ændres – det er også handlinger.

1. Anerkend, at racisme findes i Danmark i dag. Brug ordene race og racisme, når du underviser om racisme.

2. Læg vægt på politik og samfundsfænomener fremfor kulturel mangfoldighed. Racisme handler ikke om kulturforskelle men om uretfærdighed og vold.

3. Tal om racisme, sådan som den eksisterer i elevernes hverdag. Brug konkrete fortællinger, eksempler og cases.

4. Lad eleverne være aktive medborgere ved at udføre små aktioner. De kan hænge plakater op, som har anti-racistiske budskaber. De kan undersøge, hvad skolen gør. De kan skrive læserbreve med anti-racistiske budskaber.

5. Lad elevene arbejde aktivt med selv-refleksion og egne tanker og følelser om racisme. Støt dem i det de føler og mener. Men husk at anti-racistisk undervisning skal være tydelig: det er altid forkert, at tale nedsættende om andres hudfarve.

Inspiration til din undervisning om racisme

Bibliotekets faktalink om racisme i Danmark.

Europarådets fjerde rapport om diskrimination i Danmark kan læses her. Her kan man blandt andet læse om social marginalisering af det grønlandske inuitsamfund i Danmark, racistiske hadefulde ytringer mod muslimer samt om tilfælde af antisemitisk vold og hadefulde ytringer mod medlemmer af det jødiske samfund i Danmark.

Institut for menneskerettigheder har en del undervisningsmaterialer, som relaterer sig til racisme og diskrimination. Ytringsfrihed og racisme er en vurderingsøvelse for samfundsfag i de ældste klasser. It takes all kinds er et undervisningsforløb om diskrimination og mobning.

Jakob Holdts webside om Amerikanske Billeder. Billeder af racisme, artikler, foredrag og meget andet.

Lær om dine egne privilegier som ikke farvet i denne verden! Lyt til de undertryktes stemmer. Via dette link til Anti-racism resources kan du finde engelsksprogede ressourcer til alle – også forældre, så de kan lære deres børn at være anti-racister.

Uddan dig selv! Lær om systematisk racisme, sortes historie, indespærring, medier, kultur og meget andet. Linket fører til Black Lives Matters side om læring.

Sådan har slaveriet forandret Amerika. Forstå mere om, hvad der sker i USA i øjeblikket. Denne podcast fremstiller Amerikas historie set fra et afro-amerikansk perspektiv.

Fra Det Norske Nationale Institut for Flerkulturel Læring findes der en samling af undervisningsmaterialer om racisme. Find dem her.

Bestil et skræddersyet kursus om global undervisning til din skole.

 

 

Skriv en kommentarer

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

Name*

Email

Website

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Please enter the Page ID of the Facebook feed you'd like to display. You can do this in either the Custom Facebook Feed plugin settings or in the shortcode itself. For example, [custom-facebook-feed id=YOUR_PAGE_ID_HERE].